Hvis du liker å tippe på forskjellige typer sport, må du gjøre deg kjent med det grunnlaget. Tipping er basert på konseptet rundt sjansespill. Uansett hvilken type sport du fokuserer på, vil du finne odds som hjelper deg med å legge innsatsene dine. Tippesidene gir deg flere forskjellige typer odds, men i alle tilfeller har hvert utfall en spesifikk sjanse til å være rett. Oddsen er altså en tolkning av disse sjansene.
Før du begynner med tipping på sport, bør du forstå forskjellene mellom de ulike typene odds som brukes i bransjen, samt lære deg å tolke dem riktig. Vi kan gjør ting litt lettere for deg ved å snakke om alt du bør vite når det kommer til odds og tipping. Les videre!
Hva er tipping og odds?
Mange nybegynnere i oddsuniverset kan anse visse deler av tippingen til å være ganske komplisert. Du bør ikke overse det grunnleggende, siden dette kan avgjøre hvordan det går for deg når du begynner å tippe på forskjellige kamper. Som sagt kan selve oddsen hjelpe deg med å finne sannsynligheten for er visst utfall. Du kan også se hvor mye penger du vinner i visse kamper ved å fokusere på oddsen.
Tippesidene har flere ulike typer odds som spillerne kan legge sine innsatser på. Selv om formatet kan være forskjellig, er sannsynligheten den samme. Lær deg de ulike oddsformatene, siden dette kan hjelpe deg med å sammenligne oddsen på tvers av forskjellige plattformer. Slik blir det enklere å finne verdien mens du tipper på sport og tjener betydelige inntekter.
Når du fortsatt er i opplæringsfasen rundt odds, kan det være smart å bruke en oddsveksler for å konvertere oddsen fra ett format til et annet. Du kan enkelt finne oddskalkulatorer på nettet – disse hjelper deg med å finne ut hvor stor avkastning du kan forvente fra hver enkelt innsats. Nå som vi har forklart deg definisjonen bak odds og tipping, er det på tide å lære mer om de ulike variantene du har tilgjengelig.
Oddstypene du bør kjenne til
Til forskjell fra andre typer casinospill der en utbetalingsrate brukes for å beregne sjansene, kommer oddsen i flere ulike formater. Forskjellige tippesider lar deg velge den oddstypen du foretrekker å bruke. Hovedsakelig vil oddstypene inkludere følgende.
Desimalodds
De fleste som begynner med odds på sport vil starte med dette formatet, siden det går rett på sak. Noen henviser til denne oddstypen som «europeiske» odds, siden de oftest brukes på det europeiske fastlandet. Desimalodds kan hjelpe deg med å sammenligne prisene mellom en oddsside og såkalte oddsbørser. Slik ser du umiddelbart den potensielle avkastningen fra innsatsene, inkludert selve innsatsbeløpet. For å beregne den potensielle avkastningen når du bruker desimalodds, er det bare å multiplisere innsatsen med oddsen. La oss si at du vurderer å tippe på en fotballkamp mellom Man City og Tottenham, og oddsen for lagene ser slik ut;
-
Man City: 2.10
-
Tottenham: 3.85
Du gjetter på at Man City vinner og satser 1 000 kroner. Her kan du beregne avkastningen på følgende måte: 1 000 x 2.10 = 2 100 kr. Siden dette inkluderer innsatsen din, vil den potensielle inntekten være på 2 100 kr – 1 000 kr = 1 100 kr. Når du bruker desimalodds, er det viktig å huske at din opprinnelige innsats er inkludert i beregningen for potensielle gevinster.
Brøkodds
Dette er også blant de mest populære oddstypene som du garantert vil støte på. Nesten samtlige tippesider i Storbritannia og visse andre land fremhever oddsen som en brøk, både i odds på fotball og alternative ting som trav. Erfarne spillere bruker oftest brøkodds. Nybegynnerne holder seg derimot borte fra denne typen, siden den virker ganske vanskelig sammenlignet med vanlige desimalodds.
Når du ser brøkodds hos en tippeside, er den som regel oppgitt som f.eks. 7/2 eller 10/1. Det andre tallet er nevneren i denne brøken, og representerer innsatsbeløpet. Det første tallet er derimot telleren, som viser beløpet du kan tjene. Hvis du eksempelvis velger å sats på et hesteløp med 1 000 kr og velger å støtte Razin’ Hell, der brøkoddsen er satt til 7/1, kan du beregne avkastningen på følgende måte: ((7/1) + 1) x 100 = 8 000 kr.
Brøkodds skiller seg fra desimalodds, fordi de ikke inkluderer det opprinnelige innsatsbeløpet. Noen tippesider bruker et kolon i stedet for en skråstrek når de viser brøkodds. For eksempel, hvis du ser odds på 4:1, betyr dette at du tjene 4 000 kr for hver 1 000 kr du satser. Prosessen med å veksle denne typen odds til desimalodds er ikke vanskelig i det hele tatt. La oss si at du ser odds på 4/1 – i så fall kan du veksle dem til desimalodds på denne måten: 4+1 = 5.00.
Moneyline-odds
Blant alle de forskjellige oddstypene der ute, er Moneyline-odds helt klart den enkleste. Disse representeres av et spesifikt beløp som du må satse for å vinne 1 000 kr. Mange tippesider tilbyr i all hovedsak to alternativer – favoritten og en såkalt underdog. Du kan se hvem som er favoritten ved hjelp av minussymbolet som følger dem. Når verdien av tallet er høyt, viser det en bedre vinnersjanse. For eksempel vil en favoritt med -150 ha en høyere vinnersjanse sett i forhold til en -100 favoritt.
100 kroner er ofte grunnlaget for slike Moneyline-odds. Hvis du for eksempel vi tippe på -120 til favoritten, må du altså satse 120 kr for å tjene 100 kr i netto profitt. Når du legger merke til Moneyline-odds som kommer med et positivt symbol, er dette representasjonen av en underdog. I så fall må du satse 100 kr for å vinne den tilgjengelige oddsen. La oss si at du ser Moneyline-odds på +350 for en underdog; du må altså satse minst 100 kr for å treffe en netto profitt på minst 350 kroner.
Mens du fokuserer på slike oddstider, bør du også lære deg å veksle dem. Du kan konvertere Moneyline-odds til desimalformatet ved å bruke følgende formel. Positive odds +100 / 100 = desimal. Hvis du for eksempel satser på +150, vi desimalformatet bli: (150 + 100) 100 = 2.5